Cu siguranta, un precedent pentru multe cazuri în care s-a construit haotic, este si decizia din 2015 a Curtii de Apel Cluj (in dosarul 1397/1285/2012) prin care, intr-un “caz clasic” de bloc construit lângă o casă, proprietarii acesteia au primit despagubiri importante.

In esenta, Curtea reține că expertul tehnic judiciar inginer a stabilit că valoarea imobilului, teren si construcție, aflat in proprietatea reclamantilor inainte de edificarea blocului paratului a fost de 195.900 euro (709.393 lei) iar aceasta valoare s-a diminuat cu 40% datorita executiei blocului paratului, aflandu-se o treime din zi in umbra acestuia, valoarea actuala a imobilului reclamantilor ajungand la suma de 425.636 lei. De asemenea, s-a constatat ca lungimea parcelei reclamantilor este de 34,47 m, iar lungimea blocului paratului este de 50,75 m, ceea ce înseamnă că nu numai suprafața construită ci și curtea este umbrită de bloc. Aspectele evidențiate au fundamentat concluzia expertului că prejudiciului suportat de reclamanți se ridica la suma de 283.757 lei.

Ordinul nr. 119 din 4 februarie 2014, la articolul 3, prevede ca “amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie sa asigure însorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstițiul de iarna, a tuturor încăperilor de locuit. Distanta dintre clădiri trebuie sa fie mai mare sau cel puțin egala cu înălțimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc”

Din această perspectivă corect a reținut prima instanță că diminuarea valorii de circulație a imobilului aflat in proprietatea reclamanților se datorează împrejurării ca acesta este umbrit in totalitate de imobilul edificat de parat, o treime din zi, împrejurare care in opinia expertului justifica scăderea valorii imobilului cu 40%.

Prejudiciul constatat de expert, cauzat apelanților, consta in scăderea valorii de piața a imobilului ca urmare a nerespectării exigentelor privitoare la însorirea acestuia la emiterea autorizației de construire, împrejurare care demonstrează relația existentă între faptele pârâtului Ș I și declararea ca nelegale ale actelor emise de pârâtul Municipiul Cluj-Napoca .

774 - total vizitatori unici 1 - vizitatori unici (astazi / articol)