O solutie cel putin interesantă a fost pronuntată de curănd de Judecătoriei Berlin1, care a decis ca ” contractul digital de utilizare a reţelei Facebook, este asimilat oricărui alt act juridic născător de drepturi şi obligaţii aflat în patrimoniul (utilizatorului). O diferenţă de tratament juridic între patrimoniul digital şi cel „analog” nu ar putea fi justificată.

Speta, viza cererea unei doamne, care, în calitate de moştenitoare legală a fiicei sale, decedata, in vârstă de 15 ani, în condiţii suspecte într-o staţie de metrou, a cerut in sa aiba acces la contul acesteia de Facebook. Astfel, reclamanta, spera ca prin intermediul contului personal de Facebook să descopere posibilele motive ale morţii, dar mai ales, dacă există indicii care să conducă la ipoteza reţinerii variantei sinuciderii fiicei sale.

Instanata, a decis ca părinţii au dobândit dreptul de a accesa contul de Facebook al copilului decedat, retinand, alaturi de alte argumnte, si pe acela că „Declaraţia de drepturi şi responsabilităţi”, care conţine termenii şi condiţiile generale de utilizare a Facebook, prevede faptul că profilul unui utilizator este strâns legat de persoana care îl foloseşte. Deşi se precizează că utilizatorii Facebook oferă numele și informațiile lor reale, reţeaua nu solicită nicio dovadă a identăţii reale a unei persoane, ceea ce nu o pune la adăpost de critici în această privinţă. Mai mult, la moartea sa, familia sau persoanele apropriate persoanei defuncte pot solicita reţelei Facebook să declare contul acesteia ca fiind inactiv „memorialistic” sau să închidă contul cu totul.

Mutatis mutandis, folosind acelasi rationament, putem trage concluzia că, un cont de Facebook, poat fi in mod legal cesionat, cu alte cuvinte, vandut si repsectiv, cumparat, constituind “un bun”.

________
(1) Landgericht Berlin Urteil AZ.: 20 O 172/15

sursa: http://www.juridice.ro/419172/poate-fi-mostenit-un-cont-de-facebook.html

603 - total vizitatori unici 1 - vizitatori unici (astazi / articol)